Minska värk, domningar och stickningar i armar och fingrar
En orsak till värk i skuldra, armar och bröstkorg kan vara så kallat Thoracic Outlet Syndrom där vissa nerver (armens nervfläta, plexus brachialis) och blodkärl komprimeras genom en trång passage mellan scalenusmusklerna. Passagen mellan nyckelbenet och första revbenet kan också orsaka tryck. Nerverna och blodkärlen passerar även lilla bröstmuskeln (pectoralis minor) som kan vara kort och spänd. Vid detta syndrom kan man även uppleva pirrningar eller känselbortfall i vissa fingrar (ofta långfinger, pekfinger eller tumme).
Vi rekommenderar att man stretchar halsmuskeln (scalenus) samt lilla bröstmuskeln (pectoralis minor) vid denna typ av besvär. Pröva även egenmassage av lilla bröstmuskeln med hjälp av en tennisboll. Se övningar nedan.
Som komplement så är det bra med övningar för att förbättra hållningen och minska så kallad kutrygg. Se övningar för att minska upper-cross-syndrome.
Stretching av lilla bröstmuskeln (pectoralis minor)
- Stå med ena armen mot en dörrkarm eller liknande. Du ska ha armbågen i ögonhöjd, alltså en bra bit över axeln.
- Töj muskeln genom att luta överkroppen framåt och nedåt, ca 10-15 sekunder.
- Jobba sedan emot med muskeln genom att trycka mot dörrkarmen med armbågen i ca 10-15 sekunder.
- Låt sedan muskeln vila en kort stund.
- Töj åter muskeln.
- Repetera två till tre gånger.
Massage av lilla bröstmuskeln (pectoralis minor)
- Placera en tennisboll vid lilla bröstmuskeln.
- Pressa dig sedan mot boll och vägg för att hjälpa till att släppa på spänningar i muskeln.
- Försök sedan att massera muskeln genom att pressa dig mot bollen i rörelse från brösthållet långsamt upp mot axeln.
- Det kan ibland vara mycket smärtsamt. Men det gör oftast mindre ont efter några gånger.
På lilla bilden ser du muskelns placering. Den fäster nedanför vid slutet av nyckelbenet och går ned mot revben 3, 4 och 5.
Eftersom muskeln fäster i revbenen så kan även andningen påverkas. Många som toppandas har ofta överaktiv pectoralis minor och scalenusmuskulatur.
Stretching av halsmuskulatur (Scalenus)
- Sitt eller stå med ryggen rak. Ha blicken rakt framåt.
- Håll ned arm och axel på din ena sida samtidigt som du försiktigt böjer huvudet åt andra hållet.
- Hjälp till genom att placera handen på huvudet så att fingrarna nuddar örat på motsatt sida och dra försiktigt huvudet nedåt. Stanna när det känns att det töjer och svider lite i halsmuskeln.
- Låt sedan muskeln vila en kort stund.
- Nästa steg är att hålla emot huvudet med handen och pressa åt motsatt håll mot tidigare och mot handen.
- Låt sedan muskeln vila igen.
- Töj på nytt som tidigare till ett nytt ytterläge.
- Repetera tre gånger.
Obs! Då problem med smärta eller domningar i armar och fingrar även kan ha andra orsaker så kan det i vissa fall vara bra att uppsöka läkare eller sjukgymnast om besvären inte minskar. Ibland ställs diagnoser som tennisarmbåge (lateral epikondylit), golfarmbåge (medial epikondylit) eller karpaltunnelsyndrom. I vissa fall kan det även handla om diskbråck i halsryggen.
Vi rekommenderar en Atlasbehandling
Vi rekommenderar en Atlasbehandling baserad Atlantomed-metoden.
Målet med behandlingen är att skapa symmetri och balans. Vår metod riktar in sig på att nå ner till den djupaste nivån av mjukdelar närmast nack- och ryggkotorna. Efter som vi då måste jobba oss igenom alla lager av muskler och ligament så skapar det i bästa fall en balansering av hela kroppen.
Vid behandlingen utförs djupverkande vibrationsmassage av muskler och ligament längs hela ryggraden. Primärt behandlar vi muskler, bindväv och ligament överst i nacken. Som komplement utför vi även behandling längs ryggradens korta segmentella muskler samt muskler och ligament i korsryggen/sacrum/höft. Även punkter i sätet och piriformismuskeln eller sternocleido mastoideus kan behandlas.
I vissa fall görs kompletterande massage mot exempelvis halsmuskler eller pectoralis minor.
Läs mer om vår Atlasbehandling