Huvudvärk? Hur kan man lindra besvären?

Huvudvärk

Tillfällig huvudvärk är något som de flesta har upplevt lite då och då. Oftast är det inget att oroa sig över. Den kan bero på exempelvis förkylning, vätskebrist (om du druckit för lite en varm dag), synfel, eller sömnbrist. Denna typ av besvär går över av sig själv när du blir frisk från din förkylning, återställer vätskebalansen genom att dricka, skaffar rätt glasögon eller får sova tillräckligt o.s.v.

Om du får plötslig och kraftig huvudvärk bör du snarast kontakta sjukvården då det kan vara ett tecken på akut sjukdom. 

Vid återkommande eller kronisk huvudvärk brukar man tala om spänningshuvudvärkmigrän eller Hortons huvudvärk. Det kan även vara läkemedelsutlöst huvudvärk eller nackutlöst huvudvärk

 

Spänningshuvudvärk

SpänningshuvudvärkSpänningshuvudvärk eller huvudvärk av spänningstyp som det kallas inom vården är den vanligast typen av huvudvärk. Den kommer oftast i perioder och kan sitta i allt från timmar till flera dagar. När man har besvär fler än 15 dagar i månaden brukar det kallas för kronisk.

Spänningar i musklerna har oftast angivits som bakomliggande orsak. Vid senare forskning har man upptäckt att spänningarna kan uppstå från påverkan av substanser i hjärnan och från påverkan på nerver utanför hjärnan.

Utlösande faktorer:

 

Migrän

MigränMigrän anses vara en kronisk sjukdom med återkommande huvudvärk. Oftast har man vid migrän problem på ena sidan av huvudet. Men kan vara dubbelsidig. De flesta upplever tre faser med förkänningar, anfall, efter anfall. Det kan hålla i sig i några timmar till flera dagar.

Vissa personer upplever aura i samband med sin migrän. International Headache Society definierar aura som ett neurologiskt symptom som vanligtvis föregår eller åtföljer starten av migrän. Vanligtvis upplever man samma typ av aura varje gång och börjar känna av det vid samma tillfälle varje gång innan ett migränanfall. De flesta upplever visuell aura, såsom blinkande ljus, synbortfall eller ljuskänslighet. Även luktkänslighet, luktförlust eller liknande kan förekomma.

Orsakerna till migrän är fortfarande delvis okända. Forskarna tror dock att det pågår ett samspel mellan hjärnans nerver och blodkärlsystemet. Det finns även viss ärftlighet.

Utlösande faktorer för migrän:

 

Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärkHortons huvudvärk (cluster headache) kan beskrivas som en mycket kraftig smärta i, omkring och bakom ena ögat. Smärtan strålar ut mot tinningen och mot överkäkens tänder. Smärtan beskrivs som mycket intensiv med attacker som varar mellan 15 minuter och 3 timmar. De kommer ofta på natten under REM-sömnen och ofta vid samma klockslag dygn efter dygn. De flesta har episodiska problem med symptom under en till två månader ett par gånger om året med uppehåll där emellan.

Det är som vid flera andra typer av värk i huvudet inte helt klarlagt vad som orsakar Hortons. Forskning har dock visat att hypotalamus (ett område djupt i hjärnan) är aktiverat vid Hortons. Det parasympatiska nervsystemet samt trigeminusnerven är aktiverade liksom signalsubstanser som serotonin och histamin.

Utlösande faktorer:

 

Läkemedelsutlöst kronisk huvudvärk

Läkemedelsutlöst kronisk huvudvärkÖveranvändning av vissa typer av läkemedel kan skapa läkemedelsöveranvändningshuvudvärk. Denna typ av kroniska besvär kan utvecklas vid långvarig användning av vissa typer av värktabletter i 10 dagar eller mer per månad. (Överanvändning av samma läkemedel orsakar däremot inte besvär hos personer utan primär huvudvärk). Läkemedel som kan ge ont i huvudet är: Paracetamol, aspirin och antiinflammatoriska medel utan steroider som används 15 dagar eller fler per månad. Triptaner, opioider och ergotaminer som används 10 dagar eller fler per månad.

Har även pubkicerats artiklar om hur värktabletter kan öka huvudvärk, tex i Svd.

 

Nackutlöst (cervikogen) huvudvärk

Nackutlöst (s.k.cervikogen eller cervikal) huvudvärk är relativt vanlig och orsakas av skador eller dysfunktioner i halsryggen. Besvären anses komma från störningar i kotpelarens strukturer såsom disk, facettleder, spinalnervrötter, mellan kotorna atlas, axis och C3 (C1-C3) eller perifera nerver, som bland annat stora samt lilla occipitalnerven. Smärtan försvinner oftast inom tre månader efter framgångsrik behandling av bakomliggande sjukdom eller störning.

Nackutlöst huvudvärk - Stora Occipitalnerven

Värken är vanligtvis ensidig och utgår från nacke eller bakhuvud. Oftast är rörligheten i nacken nedsatt på en sida. Det gör oftast ont när man trycker mot punkter i nacken.

Det kan vara svårt att skilja nackutlöst huvudvärk från spänningshuvudvärk eller migrän. Dysfunktioner i nackens anatomiska strukturer som vid en whiplashskada kan ge liknande symtom. Enligt webbplatsen Internetmedicin kan man egentligen endast vara säker på diagnosen nackutlöst huvudvärk om värken försvinner efter att man har åtgärdat de störningar från halsryggen som anses vara bakomliggande orsak till diagnosen.

Ömma punkter i muskler och muskelfästen. (myofasciellt smärtsyndrom - triggerpunkter)

Man kan troligtvis även ha ont i huvudet på grund av myofasciellt smärtsyndrom som är en typ av muskelspänningar på grund av så kallade triggerpunkter. Termen Trigger Points myntades redan 1942 av läkaren Dr Janet Travelli. Fenomenet är inte vetenskapligt bevisat och det är inte en medicinsk diagnos enligt ICD-10. Men det är tillsammans med teorin om triggerpunkter mycket välkända begrepp hos manuella terapeuter som ofta använder detta i sitt kliniska arbete.

Myofasciell smärta är smärta i muskler eller fascia (en typ av bindväv som omger musklerna). Myofasciella triggerpunkter kan beskrivas som hyperkänsliga punkter i bindväven som omger en muskel. De är förknippade med knutor i muskelfibrerna. Teorin säger att smärta även kan stråla från triggerpunkter till andra delar av kroppen. Smärta från triggerpunkter är smärta som inte har sin orsak i degeneration, inflammation eller infektion.  

Huvudvärk från Triggerpunker

Orsakerna till triggerpunkter eller muskelknutor anses vara stress, långvarig ansträngning eller dålig hållning. Muskulatur som under lång tid befinner sig i en statisk position eller i monotona rörelser blir lätt spända, vilket kan leda till triggerpunkter. Skuldror som är lyfta, inåtroterade axlar, rundad rygg eller stor svank är exempel på hållning som ofta gör muskler spända. Dessa dåliga hållningsmönster är ofta dåliga vanor som kan brytas, de kan bero på stress.  

 

Vi rekommenderar en Atlasbehandling

Vår Atlasbehandling är baserad på Atlantomed-metoden. Vi behandlar med djupverkande vibrationsmassage i kotsegmenten från övre nackleden längs hela ryggraden ner till svanskotan. Djupt liggande muskler och ligament  som stabiliserar kotlederna behandlas. Samtidigt behandlas även ytligare muskler samt den bindväven som omger musklerna.

Djupverkande

Behandlingen är en form av förebyggande behandling för att minska obalanser i kroppen innan de skapar dysfunktioner som utvecklas till smärttillstånd.

Ett huvudmål är att behandla muskler, bindväv och ligament längst upp i nacken. Där finner man bland annat de djupa musklerna i nackrosetten kring atlaskotan och axis.

 

Vi masserar även i flera myofasciella triggerpunkter i nacken och kring skulderblanden. Se exempel nedan:

 

Därutöver masserar vi även längs ryggradens korta segmentella muskler samt muskler och ligament i korsryggen/sacrum/höft. I vissa fall behandlas även punkter i halsmuskler, käkmuskler, samt sätet och piriformismuskeln.

Läs mer om vår Atlasbehandling

Läs mer om Atlasbehandlingen

 

Tips på behandling eller förebyggande åtgärder vid återkommande huvudvärk

  1. Skriv huvudvärksdagbok.
    Genom att skriva dagbok så kan du hålla reda på när besvären kommer samt vad som kan ha utöst besvären. Notera även om du tar någon medicin eller vilken mat du ätit innan värken startat. På detta sättet kan du försöka ta reda på vad som triggar just dina besvär. 

  2. Träffa en optiker för att kontrollera synen. 
    Behöver du terminalglasögon? 

  3. Se över belysningen hemma och på arbetet.
    Om du har för mörkt kanske du måste anstränga ögonen.

  4. Ät, sov och motionera regelbundet.
    Det är alltid ett gott råd att ge för att minimera stress och spänningar i kroppen.

  5. Gör avslappningsövningar
    Stress gör att man spänner sig.    
    Se avslappningsövningar på vårdguiden.
    Vi rekommenderar även mindfulnes. 

  6. Se över din arbetsställning samt försök att ta pauser.
    Statisk spänning är oftast sämst. Undvik att sitta flera timmar framför en dator utan paus.
    Tänk även på hur du sitter.
    {videobox}nnpHLxlj3fQ||width=400,height=295{/videobox}
    Se fler tips gällande bra ergonomi.
    Se även tips på hur du förebygger nackproblem..

  7. Undvik födoämnen som triggar din värk.
    Kanske tillhör du dem som får ont i huvudet av choklad, vin eller nötter? Om du för dagbok så kan du kanske hitta fler födoämnen som triggar din besvären hos dig. Testa att utesluta nitrater och nitriter om du ofta har ont i huvudet för de kan framkalla den. Nitriter och nitrater finns i vissa charkuteriprodukter och natriumglutamat används i livsmedel som smakförstärkare (läs på förpackningarna). Vissa hjärtmediciner innehåller också nitrat. 

    Koffein, alkohol, fenyletylamin (finns i choklad och ost), tyramin (finns i nötter), och aspartam (sötningsmedel) kan också trigga igång huvudvärk hos vissa personer. 

    Citrusfrukter är något som det råder oenighet om. Var uppmärksam på hur de påverkar dig. Vissa menar att ett glas med pressad citronjuice och salt istället kan minska besvären. Undvik långvarigt bruk av värktabletter.

  8. LCHF/Ketogen kost kan vara bra mot migrän.
    I en studie utförd av italienska forskare fick ca 100 kvinnor med migrän – som ville minska sin vikt – testa LCHF-liknande kost. Dvs en kost med få kolhydrater och högt intag av fett. Redan efter en månad hade antalet migränanfall hos kvinnorna minskat från 5,11 dagar i månaden till 0,91 dagar i månaden. Även anfallens varaktighet minskade.

    Läs mer om studien på Illustrerad vetenskap.
    Se berättelser om personer som upplevt att LCHF-kost har hjälpt dem på kostdoktorn.se.
    Läs även kostråd vid kronisk värk. 

  9. Undvik långvarigt bruk av värktabletter.
    Som du läst ovan så kan långvarigt bruk av vissa värktabletter orsaka kronisk huvudvärk. Neurologen och huvudvärksspecialisten Andrew Blumenfeld som har ett huvudvärkscenter med 16 neurologer i San Diego, Kalifornien har uttalat att akutläkemedel inte ska användas mer än max 2 dagar per vecka. Han menar att kroppen kan ta skada om man använder "akuta" värktabletter för ofta. Han säger att om man tar tripaner drar samman blodkärlen med följd att blodtrycket kan öka vilket kan leda till risk för stroke eller hjärtattack. Enl en artikel på Huvudvärksförbundet. 

  10. Tips - vad kan man testa i stället för värktabletter?

    - Kyla
    Placera en påse krossad is eller frysta grönsaker på pannan eller mot bakhuvudet.

    - Värme
    Om inte kyla hjälper så testa med värme. Värm en vetekudde eller handduk och placera över axlar och nacken, eller ta ett varmt bad. Hjälper spända muskler och kan få viss spänningshuvudvärk att minska.

    - Drick vatten
    Om det är mycket varmt ute och du druckit dåligt så kan ont i huvudet såklart bero på vätskebrist. Ta då små klunkar lite då och då. Om man dricker för mycket på en gång så klarar inte kroppen att ta upp detta utan man kissar ut vätskan snabbt igen.

     - Ingefära Det sägs att ingefära motverkar inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl vilket skulle kunna minska huvudvärk och migrän. Gör ingefärste. Koka upp vatten och häll upp i en kopp. Riv ingefära och lägg i koppen. Tillsätt lite honung om du vill. (Kan även kombineras med pressad citron, se ovan). Finns många recept på ingefärste. Sök gärna recept på googleLäs om studie som visar att effekten av Ingefära var likvärdig med effekten av Sumatriptan. Men Ingefära hade färre biverkningar.

  11. Ingefära vid huvudvärk

  12. Stärk nackmusklerna.
    Se övningar för ökad stabilitet i nacken.

  13. Stretcha nackmusklerna.
    Stretcha nackrosettens muskler.
    Stretcha nackrosetten
    Stretcha levatorn och halsmuskeln sternocleidomastoideus

    Att stretcha dessa muskler kan även minska gamnacke och förbättra hållningen.
    Minska gamnacke

  14. Testa massage
    Att gå på massage när man känner sig spänd eller lider av återkommande huvudvärk är en klassiker.  Enligt en studie Gallien et al., (2011) så använde 56,4% av patienterna med primär huvudvärk massage som ett behandlingsverktyg för att styra intensiteten av värken. Man kan tänka sig att det rör sig om både spänningshuvudvärk, nackutlöst huvudvärk samt myofasciell smärta med ömma triggerpunkter som hanteras med hjälp av olika typer av massagebehandlingar eller manuella terapier. Dessutom sägs att migrän kan trigga spänningshuvudvärk som i sin tur kan utlösa migrän och skapa en ond cirkel. 
    massage mot huvudvärk