Kroppshållningen har stor betydelse för hälsan.Vid dålig hållning måste kroppen kompensera vilket kan leda till muskelspänningar samt tryck på ryggraden och nerver. Dålig hållning kan leda till bland annat kronisk ryggvärk och huvudvärk. Blodtryck, puls och andningen kan också påverkas. Även lederna i axlar, höfter och knän kan påverkas av dålig hållning.

Dålig kroppshållning har förbättrats efter en atlasbehandling

De flesta av våra kunder har fått en mer upprätt hållning efter en behandling med ATLANTOtec®metoden där målet är att åtgärda funktionsstörningar i översta nackleden. Många har även visat en minskad snedbelastning samt ökad rörlighet i nacken efter behandlingen.

Boka behandling nu! 

BOKA DIREKT!


 

Hur kan behandlingen påverka hållningen?

Vid en behandling med ATLANTOtec® metoden undersöker och dokumenterar vi kroppshållningen, bakifrån samt från sidan, både före och efter behandlingen. Vi har upptäckt att många (dock inte alla) får en "bättre hållning" efter behandlingen. Vi kontrollerar även belastningen på respektive ben/kroppshalva före och efter behandlingen. Snedbelastningen kan i vissa fall överstiga 15 kg före behandlingen för att minska till noll eller endast några kilo.

Vad kan förklaringen till dessa förbättringar vara? En dålig kroppshållning kan ha flera orsaker. Du kan ha olika långa ben, en medfödd skolios, ha otränade, svaga eller korta muskler. Ålder och sjukdomsfaktorer påverkar också kroppshållningen. Yrke och arbetsställning kan även det ha betydelse. 

En viktig påverkande faktor gällande sämre hållning tror vi dock kan vara att funktionsstörning i översta nackleden skapar en förskjuten atlaskota i förhållande till skallbasen som i sin tus orsakar att huvudet hamnar lite på sned och vilket kan skapa en kedjereaktion som påverkar hela skelettet. (Huvudet står resten av hållningen).

Det kan handla om att man får sneda axlar, sneda skulderblad, funktionell skolios, snedställt eller tippat bäcken samt tillsynes olika långa ben. Många av dem vi bedömt ha atlaskotan förskjuten har även haft framskjutet huvud (sk gamnacke) när vi studerat dem från sidan. Beroende på typ av förskjutning så har vi även sett att svank i ländryggen (lordos) eller krökt bröstrygg (kyfos eller kutrygg) kan påverkas. 

Denna typ av obalanser i kroppens hållning medför såklart ökad belastning på leder samt orsakar kompensatoriska spänningar i musklerna. Dessa spänningar kan bli kroniska och leda till överbelastning och värk. 

En ryggrad i balans fördelar vikten jämnt mellan de två sidorna av skelettet. Huvudet som väger upp till 5-6 kg, vilar direkt på atlaskotan. Om atlaskotan är felplacerad så hålls kraniet inte längre vinkelrätt mot ryggraden. Kroppen får då en obalans och orsakar högre belastning och större ansträngning på ena sidan av kroppen. Detta kan leda till och förklara varför många upplever smärta på ena sidan och inte den andra.

En studie som publicerades i the American Journal of Pain Management (1994, 4:36-39) visade att kroppshållning påverkar varje fysiologisk funktion från andning till hormonproduktion. Ryggvärk, huvudvärk, humör, blodtryck, pulsen och lungkapacitet är bland de funktioner lättast påverkas av kroppshållning.

Roger Sperry, Ph.D. (Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1981) upptäckte att 90% av hjärnans energianvändning går till att balansera din kropp i förhållande till jordens gravitation. Om din kropp är mekaniskt förvrängd, kommer det att ha effekt på de övriga 10% av hjärnans energi, som används för att kontrollerar alla andra kroppsfunktioner som tankeverksamhet, ämnesomsättning och läkning

Som vi beskrev tidigare så finns det flera faktorer som kan påverka en symmetrisk och upprätt hållning av kroppen. Det kan även finnas andra sätt att behandla eller jobba med sin hållning. Träning och stretching är här viktiga verktyg. Yoga, pilates, funktionell träning, träning på balansboll, Feldenkrais, Alexanderteknik är exempel på träning.

Vi har dock sett åtskilliga exempel där en behandling med ATLANTOtec-metoden har gjort avgörande skillnad vid problem som funktionell skolios, framskjutet huvud, snedställt/roterat bäcken samt där problem med tillsynes olika långa ben har minskat efter en behandling.

 

 

 

BOKA DIREKT!Ring för info & bokning!

010 330 00 88

Atlaskotan firar 10 årsjubileum

DELBETALNING

Vill du dela upp din betalning?

Läs mer

Kort om oss

Atlaskotan är ett koncept för behandling baserad på den innovativa Atlantomed-metoden med samlade erfarenheter från över 200.000 behandlade klienter i Europa.

Sedan starten i april 2008 har våra mottagningar behandlat ca 20.000 personer i Sverige.  

Vi samarbetar med