Magnesium är ett mycket viktigt mineral för muskelfunktionen och nervsystemet. Liksom för immunsystemet samt benstommens och emaljens hållfasthet.
Magnesium ingår i mer än 300 viktiga enzymer och reglerar många processer i kroppen. Bland annat mitokondrierna. Hela ATP-systemet är beroende av magnesium. Det finns även många vetenskapliga artiklar om hur magnesium är bra för hjärtat.
Vanligt med magnesiumbrist
De flesta av oss får dock i oss för lite magnesium och kan därför behöva ändra matvanor eller ta kosttillskott.
Ett problem är att det inte går att mäta magnesiumbrist genom blodprov då endast en procent av magnesiumet tas upp i blodet. Resten finns i skelettet eller i cellerna.
Enligt Rune Eliasson, docent och leg läkare, så har mineralhalterna i våra livsmedel sjunkit dramatiskt under många år då det industriella jordbruket producerar utarmade livsmedel. Andra orsaker kan vara mag/tarmsjukdom eller diabetes.
Den rekommenderade dosen av magnesium är minst 300-400 mg/dag, men vardagsintaget hos de flesta är knappt 250 mg/dag. I början av 1900-talet var dagsintaget ca 1250 mg.
Intag av mycket kalcium som är en antagonist till magnesium tränger ut magnesium ur kroppen. Även D-vitamin kan hämma upptaget och bör därför inte tas samtidigt.
Symtom på magnesiumbrist
Om du lider av trötthet, svaghet, huvudvärk, illamående, onormal hjärtrytm, eller muskelkramper/spasmer eller ögonryckningar så kan det bero på magnesiumbrist.
Vilken typ av magnesium ska man ta?
Det är dock viktigt vilken typ av magnesium som man intar. Enligt Dr Eliasson är det i princip bortkastat att ta magnesium i form av magnesiumhydroxid eller magnesiumoxid som är vanligast på apoteken. De tas nämligen knapp upp alls i kroppen. Emgesan som skrivs ut mest inom vården är i princip sämst. (Det finns dock andra som menar att biotillgängligheten förvisso är låg för Mg oxid, men att fritt Mg är väldigt högt vilket skulle göra att effekten ändå blir hög).
Vilka sorter ska man då ta? Magnesiumcitrat rekommenderas av många för att den har hög biotillgänglighet. Magnesiumklorid som finns i sprayform eller i annan flytande form, har hög absorptionsförmåga och är bra för att avgifta celler och vävnader. Den stödjer även njurfunktionen och boostar ämnesomsättningen. Magnesiumkarbonat har också hög biotillgänglighet eftersom den omvandlas till magnesiumklorid i magen. Den kan vara bra vid reflux eller matsmältningsproblem.
De flesta rekommenderar att man tar magnesium på kvällen innan man går och lägger sig.
Det finns i princip ingen risk att man får i sig för mycket magnesium då man helt enkelt kissar ut den mängd som kroppen inte behöver och därför inte tar upp.
Vi på Atlaskotan rekommenderar SuperMAG, en snabblöslig och lättupptaglig magnesiumdryck bestående av tre olika sorter av magnesium (magnesiumglukonat, magnesiumkarbonat samt magnesiumcitrat). Den kan köpas här >>
Tips på råvaror som är rika på magnesium
Följande råvaror sägs innehålla rikligt med magnesium:
Broccoli, Dill, Kakao, Skaldjur, Råris, Spenat, Bananer, Solrosfrön, Havregryn, Pumpafrön, Avokado, Nötter, Fullkorn.
Mer om nyttan av magnesium
Ladda ner artikel där Rune Eliasson, Docent och leg Läkare, beskriver nyttan av magnesium i 2000-talets Vetenskap.
Källor: 2000-talets vetenskap nr 3-2012, Rune Eliasson, docent och leg läkare. Robert Tigerstedt, professor. Martina Johansson, Biokemist, martinajohansson.se.